Siirry pääsisältöön

Ostoskori

Näillä kriteereillä suomalaiset valitsevat autonsa vuonna 2023  

Tärkeimmiksi kriteereiksi seuraavan auton valinnassa nousevat: ajo-ominaisuudet ja ajomukavuus (94 %), autoilun kustannusten pienentäminen (87 %) ja turvallisuuden parantaminen (76 %). Suurin osa suomalaisista autoilijoista haluaa edelleen omistaa autonsa, mutta yksityisleasing on kiinnostava vaihtoehto jopa kolmasosalle. Tiedot selviävät K-Auton toteuttamasta Autoilun suunta -tutkimuksesta.

K-Auto brändikuva - Perhe kyydissä

Millaisia autoja etsitään tällä hetkellä? 

Autokaupassa sähköautot kiinnostavat asiakkaita edelleen ja samalla moni hakee taloudellisempaa vaihtoehtoa autoiluun. Auton vaihtaminen uudempaan ja taloudellisempaan saattaa olla yksi keino pienentää kotitalouden kokonaiskustannuksia. Autoilun kustannusten osalta painopiste on siirtynyt auton hankintahinnasta kokonaiskustannuksiin.

Seuraavan auton valintakriteereissä yllä olevien lisäksi kärkiviisikkoon nousivat: uudempi vuosimalli kuin nykyisessä autossa (74 %) ja auton jälleenmyyntiarvo tulevaisuudessa (63 %).

Näin suomalaiset autoilijat haluavat hankkia ja rahoittaa autonsa

Suomalaiset autoilijat hyödyntävät entistä tasaisemmin erilaisia vaihtoehtoja auton hankkimiseen ja rahoittamiseen. Suurin osa suomalaisista autoilijoista kokee edelleen kiinnostavimmaksi vaihtoehdoksi hankkia auton omakseen joko kertamaksulla (61 %) tai rahoituksella (45 %).

Yksityisleasing kiinnostaa kolmasosaa (31 %) vastaajista, mikä on selvästi suurempi osuus kuin yksityisleasing-autojen osuus on Suomen autokannasta. Työsuhdeauton valitsisi niin ikään kolmasosa (33 %) suomalaisista autoilijoista.

Toistaiseksi kiinnostus yhteiskäyttöautoja ja auton lyhytaikaista vuokrausta kohtaan on vielä varsin pientä. 

Yksityisleasingin suosio kasvussa

Perinteisten rahoitustapojen lisäksi yksityisleasingin suosio on kasvussa niin maaseudulla kuin kaupungeissa. Yksityisleasingin kautta vaihtoehtoja löytyy niin uusista kuin vähänkäytetyistä autoista ja se on keino saada käyttöönsä uusi auto ilman suurta kertainvestointia.

Myös autoilun osalta suomalaiset kaipaavat joustavia ja vaihteleviin elämäntilanteisiin sopivia ratkaisuja. Yksityisleasing tarjoaa hyvin ennustettavan näkymän autoilun kustannuksiin, joten autoilu on helpompi suhteuttaa omaan talouteen. 

Täyssähköauto on vaihtoehto yhä useammalle suomalaiselle autoilijalle 

Jopa 41 % suomalaisista autoilijoista kertoo, että he ovat kiinnostuneita hankkimaan täyssähköauton seuraavan viiden vuoden aikana. Vieläkin suurempi osa eli lähes puolet (49 %) suomalaisista autoilijoista suhtautuu täyssähköautoihin positiivisesti. Tiedot käyvät ilmi K-Auton toteuttamasta Autoilun suunta -tutkimuksesta, joka selvittää suomalaisten autoilijoiden näkemyksiä erilaisista autoiluun liittyvistä aiheista.

Kiinnostus täyssähköautoja kohtaan on vahvaa jo tällä hetkellä 

Juuri nyt suomalaista autoilijoista 28 % on kiinnostunut hankkimaan täyssähköauton.

33 % vastaajista puolestaan kertoo, että heidän suhtautumisensa täyssähköautoihin on muuttunut positiivisempaan suuntaan viimeisen vuoden aikana ja vastaavasti 13 % vastaajista kokee suhtautumisensa muuttuneen kielteisemmäksi. 

Alueellisesti kiinnostus täyssähköautojen hankintaa kohtaan korostuu Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla.

Autoilun sähköistyminen on megatrendi

Tähän uskoo merkittävä osa suomalaisista autoilijoista: 32 % vastaajista uskoo, että lähitulevaisuudessa suurin osa suomalaista ajaa sähköautolla.

Täyssähköauto valitaan käytännöllisillä kriteereillä 

Kun suomalaisilta autoilijoilta kysyttiin erilaisten valintasyiden merkitystä täyssähköauton hankinnassa, kärkikolmikkoon nousivat hyvin käytännölliset asiat: 92 % piti tärkeänä riittävää toimintamatkaa ja akun riittävyyttä, 87 % auton käyttökustannuksia ja 86 % hyviä latausmahdollisuuksia kotona. 

Vastuullisuudella merkitystä 

Jopa 59 % suomalaista autoilijoista piti ympäristöystävällisyyttä ja vastuullisuutta tärkeinä syinä valita täyssähköauto, joten vastuullisuus on yksi keskeinen tekijä erilaisten vaihtoehtojen vertailussa. 

Autoilun suunta -tutkimuksesta 

K-Auton Autoilun suunta -tutkimus kertoo, miltä näyttää autoilun maailma, kun äänen saavat suomalaiset autoilijat. Nyt julkaistussa ensimmäisessä raportissa syvennytään sähköautoiluun ja siihen liittyviin näkemyksiin ja odotuksiin. 

Autoilun suunta -tutkimus toteutettiin Norstatin internet-paneelissa syyskuussa 2022. Kohderyhmänä olivat 18–74-vuotiaat suomalaiset autoilijat. Tutkimuksen vastaajamäärä oli 1023 ja se edustaa kohderyhmää sukupuolen, iän ja asuinpaikan osalta. 

Tutustu merkkiemme sähköautovalikoimaan

k-auto logo

Tutustu merkkiemme sähköautovalikoimaan

Me tuomme maahan maailman johtavien autovalmistajien uusimpia täyssähkö- ja hybridiautoja. Tutustu K-Auton sähköautomallistoon!

icon-lightBulb@3x

Hyödyllistä tietoa sähköautoilusta

Keräsimme tietoa sähköautoilun eduista, autojen toimintamatkoista ja eri latausvaihtoehdoista.