Siirry pääsisältöön

Mikä on sähköauton todellinen toimintamatka?

Kuinka kauas sähköautolla pääsee? Toimintamatkan pituuteen vaikuttavat täyssähköauton mallin ja ominaisuuksien lisäksi ajotapa ja olosuhteet. Jos ajat suurempaa nopeutta moottoritiellä, on kulutus luonnollisesti suurempi. Ja kun autoa käytetään pakkasilla, jolloin auton sisätiloja on lämmitettävä täydellä teholla, toimintamatka voi lyhentyä.

Kun sähköauton hankkii, sillä haluaa liikkua helposti ja päästä perille ilman kompromisseja – matkan pituudesta riippumatta. Siinä auttavat jatkuvasti kehittyvä akkuvalikoima, tehokkaat latausratkaisut ja monenlaiset älykkäät palvelut. Vaikka paljon kehitystä on vielä edessä, pystyt sähköautoilijana jo nyt hyötymään ja nauttimaan sähköautoilun eduista ja mukavuudesta.

Toimintamatkan kaksi esitystapaa

Autovalmistajia on jo muutaman vuoden ajan edellytetty antamaan sähköautolle WLTP-menetelmän mukaisen normitoimintamatkan. Nimi on lyhennelmä sanoista ”Worldwide Harmonised Light-Duty Vehicles Test Procedure”. Maailmanlaajuisesti yhtenäisen ja kaikkia valmistajia koskevan mittausmenetelmän avulla saadaan auton ostajalle oikeaa ja tasapuolista vertailutietoa.

WLTP kertoo sähköauton yhdistetyn kulutuksen keskiarvon (kaupunki, maantie ja moottoritie) ilman sähköä kuluttavia laitteita, kuten ilmastointia ja lämmitystä. Siksi todellinen toimintamatka poikkeaakin helposti ilmoitetusta normitoimintamatkasta.

Virallisen normitoimintamatkan rinnalla esitetäänkin usein myös toinen lukema, joka on ”käytännön toimintamatka”. Se on oletettu toimintamatkaväli, jonka suurin osa kuljettajista voi saavuttaa.

Nämä asiat vaikuttavat todelliseen toimintamatkaan

Toimintamatkan pituuteen eli käytännössä energian kulutukseen vaikuttavat monet eri tekijät:

 • Missä ajat ja miten ajat

 • Kuinka paljon käytät auton sähkölaitteita

 • Millainen on ulkolämpötila

 • Kuinka paljon autossa on kuormaa

 • Onko auton katolla suksiboksi tai mukana peräkärry

 • Miten olet autoasi ladannut

Olemme tottuneet, että polttomoottoriautoissa kulutus on kaupungissa suurempaa, koska kulkeminen on katkonaista ja on paljon kiihdytyksiä. Sähköautolla voi kaupunkiliikenteessä taloudellisen sähkömoottorin ja jarrutusenergian talteenoton ansiosta käytännön toimintamatka olla kuitenkin virallista WLTP-toimintamatkaa pitempi. Sen sijaan jatkuva ajo moottoritiellä suurella nopeudella vähentää toimintamatkaa.

Auton lämmittäminen talvella tai viilentäminen kesällä vievät paljon sähköä. Talvipakkasilla kannattaakin auton sisätila lämmittää jo latauksen aikana ja kesällä vastaavasti viilentää. Silloin alkuvaiheen lämmitykseen ja viilennykseen tarvittava energia saadaan sähköverkosta eikä auton akusta. Akku myös latautuu tehokkaammin, kun se on esilämmitetty.

Näin peräkärry lyhentää toimintamatkaa

Volkswagen, K-Rauta ja Juncar Oy selvittivät yhdessä peräkärryn vaikutusta toimintamatkaan. Testin mukaan peräkärry lyhensi toimintamatkaa noin kolmanneksella. Toimintamatkaan vaikutti ajonopeuden lisäksi myös peräkärryn kuomun aerodynaamisuus.

Tutustu merkkiemme sähköautovalikoimaan

Paras hetki hankkia sähköauto oli eilen. Toiseksi paras on nyt.

Me tuomme maahan maailman johtavien autovalmistajien uusimpia täyssähkö- ja hybridiautoja. Tutustu K-Auton kohtuullisen toimitusajan sähköautomallistoon!

Jälleenmyyjien yhteystiedot

 1. K-Auto Airport


 2. K-Auto Espoo


 3. K-Auto Forssa


 4. K-Auto Hämeenlinna


 5. K-Auto Helsinki


 6. K-Auto Huittinen


 7. K-Auto Hyvinkää


 8. K-Auto Joensuu


 9. K-Auto Kotka


 10. K-Auto Kouvola


 11. K-Auto Kuopio


 12. K-Auto Lahti


 13. K-Auto Lappeenranta


 14. K-Auto Tampere


 15. K-Auto Turku


 16. Alppilan Autohuolto Oy Pitäjänmäki, Helsinki


 17. Autotalo Lohja Oy


 18. Bifa Ab Bilfirma


 19. Jyväskylän Autotarvike Oy


 20. Käyttöauto Oy, Alavus


 21. Käyttöauto Oy, Kauhajoki


 22. Käyttöauto Oy, Pori


 23. Käyttöauto Oy, Rauma


 24. Käyttöauto Oy, Seinäjoki


 25. Käyttöauto Oy, Vaasa


 26. Pörhön Autoliike Oy, Iisalmi


 27. Pörhön Autoliike Oy, Kajaani


 28. Pörhön Autoliike Oy, Keminmaa


 29. Pörhön Autoliike Oy, Kokkola


 30. Pörhön Autoliike Oy, Kuusamo


 31. Pörhön Autoliike Oy, Oulu


 32. Pörhön Autoliike Oy, Pietarsaari


 33. Pörhön Autoliike Oy, Rovaniemi


 34. Pörhön Autoliike Oy, Ylivieska


 35. Savilahden Auto Oy, Mikkeli


 36. Savilahden Auto Oy, Savonlinna


 37. Traktoauto Oy, Salo


Kesko-konsernin 01053-alkuisiin numeroihin matkapuhelimista ja lankaliittymistä soitetut puhelut maksavat 8,35 senttiä/puhelu + 12,09 senttiä/minuutti. Hinnat sisältävät arvonlisäveron.