Siirry pääsisältöön
K-Auto

Auton akun vaihto

Käynnistysakun, eli polttomoottorilla varustetun auton akun, käyttöikä on kokemuksemme perusteella keskimäärin viisi vuotta. Auton akun vaihtoa kannattaakin suunnitella viimeistään, kun auto on ollut käytössä viisi vuotta.

Auton ja lisälaitteiden käytöllä on vaikutusta akun käyttöikään. Jos auton akku on ison osan käyttöajasta alilatautunut, on kuluminenkin nopeampaa, ja tässä tapauksessa auton akun vaihto tulee nopeammin ajankohtaiseksi.

Alilataukseen johtavat yhdessä ja erikseen lyhyet päivittäiset ajomatkat ja runsas erilaisten virrankuluttajien (istuinlämmittimet, tuulilasin lämmitin, takalasinlämmitin, ratin lämmitin jne.) käyttö. Erityisesti seisontalämmittimen käyttö kuormittaa akkua, koska laitteen sähkönkulutus on täysin akun varassa ja latautuminen tapahtuu vasta seuraavan riittävän pitkän ajosuoritteen aikana.

Nykyaikaisissa autoissa, joissa elektroniikkaa on runsaasti, on sähkönkulutus myös ns. lepotilassa merkittävää. Eli auton pitkät seisonta-ajat johtavat myös akun alilataukseen.

Auton akun vaihto

Kannattaako auton akku vaihtaa, jos moottorin käynnistyvyydessä ei ole esiintynyt ongelmia?

Yleisesti mielletään, että akkuongelmat esiintyvät talvella kovilla pakkasilla, mutta myös kesän helteet tuovat esiin käyttöikänsä päässä olevan akun mukanaan tuomat ongelmat. Varmimmin ongelmat ovat ennaltaehkäistävissä, jos akun vaihdon ajoittaa ennen talven kovimpia pakkasia tai kesän kovimpia helteitä.

K-Auton merkkihuollossa vaihdetuille laadukkaille akuille myönnämme 2 vuoden varaosatakuun, joka kattaa siis lähes puolet akun oletetusta käyttöiästä.

Auton akkua uusittaessa on ensiarvoisen tärkeää, että akunvalvonnan ohjainlaite sopeutetaan uuteen akkuun, jotta järjestelmä voi hyödyntää uuden akun koko kapasiteetin ja lataustapahtumasta saadaan mahdollisimman optimaalinen uudelle akulle myös haastavimmilla ajoprofiileilla.

Kuinka nopeasti auton akku tyhjenee?

Auton käynnistysakun varaustila purkautuu hiljalleen, jos auto on esimerkiksi liian pitkään käyttämättömänä. Etenkin nykyaikaisissa autoissa, joissa on paljon elektroniikkaa, sähköä kuluu myös lepotilassa.

Nyrkkisääntönä autolla olisi hyvä ajaa viikoittain vähintään yksi yhtäjaksoinen yli tunnin ajomatka, jolloin käynnistysakun varaustila pysyy riittävän hyvällä tasolla.

Kuinka kauan auton akun lataus kestää?

Jos auton akun varaustila on päässyt purkautumaan nollaan, voi käynnistysakun täyteen lataaminen vaatia jopa kaksi tuhatta kilometriä ajoa. Akun täyteen latautuminen riippuu akun varaustilasta, akun kapasiteetista ja latausvirrasta. Tyhjentynyt akku suositellaan lataamaan akkulaturilla, jolloin latautuminen ottaa aikaa noin 5 - 15 tuntia.

Emme suosittele apuvirran antamista toisesta autosta, sillä apuvirran annossa muodostuvat jännitepiikit tai kaapeleiden asennuksessa tehdyt virheet voivat aiheuttaa vaurioita auton sähköjärjestelmään ja johtaa korkeisiin korjauskustannuksiin.