Siirry pääsisältöön

Täyssähköautojen autovero poistuu.

Hallitus on päässyt sopuun budjetista ja ilmastotoimista, joilla pyritään liikenteen päästöjen vähentämiseen. Budjettiin sisältyy täyssähköautojen autoveron poisto 1.10.2021 alkaen ensirekisteröitäviltä autoilta. Katso ohesta tietopaketti muutokseen liittyen. Tiedot päivitetty 30.9.2021

Hallinto herokuva

Mitä autoja autoveron poistaminen koskee?

Veromuutos koskee uusia 1.10.2021 alkaen ensirekisteröityjä täyssähköisiä henkilö- ja pakettiautoja.

Täyssähköautojen ajoneuvoveron muutos

Kompensaationa autoveron poistolle, täyssähköautojen vuotuista ajoneuvoveron perusveroa korotetaan. Ajoneuvoveron korotus kohdistuu vain niihin autoihin, joista ei ole maksettu autoveroa eli 1.10.2021 tai sen jälkeen ensirekisteröityjä täyssähköautoja. Täyssähköautojen ajoneuvoveron perusvero on nykyisin noin 53 euroa vuodessa. Ajoneuvoveron korotuksen suuruus ei tällä hetkellä ole vielä tiedossa.

Aikataulu ja lakimuutoksen käsittelyn eteneminen

Hallituksen lakiesitys täyssähköautojen autoveron poistosta annetaan eduskuntaan syys-lokakuussa. Tämän hetken tiedon mukaan laki astuisi voimaan 1.1.2022 kun eduskunta ja valtioneuvosto ovat hyväksyneet lain ja presidentti on sen vahvistanut. Vaikka laki astuu voimaan 1.1.2022, sitä sovelletaan takautuvasti 1.10.2021 alkaen ensirekisteröityihin täyssähköisiin henkilö- ja pakettiautoihin.

Täyssähköauton hankkiminen ilman autoveroa on jo nyt mahdollista

Vaikka lakimuutos tulee voimaan vasta 1.1.2022, K-Auto mahdollistaa uuden täyssähköauton ostamisen ilman autoveroa jo nyt. K-Auto hyvittää autoveron osuuden asiakkaalle jo ennakkoon, jolloin asiakkaan ei tarvitse sitä maksaa. Koska lakimuutos ei ole voimassa vielä vuonna 2021, asiakkaalta pyydetään 1.10.-31.12.2021 välisenä aikana kauppasopimuksen tekemisen yhteydessä suostumus autoveron jälkikäteiseen perintään, mikäli autoveromuutos ei toteutuisikaan hallituksen ehdotuksen mukaisesti.

Sähköauton hankintatuki ja hintaraja

Lakimuutoksen voimaantuloajasta johtuen loka-joulukuussa 2021 autovero lasketaan mukaan sähköauton hankintatuen 50 000 € hintarajaan.

Loka-joulukuussa 2021 ensirekisteröidyn täyssähköauton työsuhdeauton verotusarvo

Koska autonveron poisto astuu voimaan vasta 1.1.2022. työsuhdeauton luontoisetuarvon laskennassa ei voida vielä loka-joulukuussa 2021 soveltaa uutta, alempaa verotusarvoa. Palkanlaskennassa loka-joulukuussa 2021 käytetään vielä vanhaa, autoveron sisältävästä kokonaishinnasta laskettua verotusarvoa. Lain tultua voimaan työnantaja korjaa tammikuussa 2022 loka-joulukuussa 2021 käytetyt työsuhdeauton verotusarvot oikeiksi palkkatietoilmoituksissa (lähde: Autoalan Tiedotuskeskus).