Siirry pääsisältöön

Ostoskori

Usein kysytyt kysymykset

  1. Kaikki kysymykset
  2. Auton hankinta
  3. Auton omistaminen ja huolto
  4. Rahoitus ja leasing
  5. Muut
Takaisin

Milloin talvirenkaat pitää vaihtaa?

Milloin talvirenkaat pitää vaihtaa 2024?

Suomen liikenneturvallisuusvirasto Trafin ohjeistuksen mukaan talvirenkaat pitää vaihtaa, jos sää tai keli sitä edellyttää 1.11.-31.3. välisenä aikana. Nastarenkaita saa käyttää 1.11.-31.3. ja muulloinkin sään tai kelin niin vaatiessa.

Talvirenkaat saa vaihtaa autoon jo aiemmin jos sää ja ajokeli niin edellyttää. Vastaavasti talvirenkaat voi olla sään puitteissa perusteltua vaihtaa myös vasta marraskuun 1. jälkeen. Ohjeistuksen myötä autoilijalle on annettu enemmän vastuuta oikeiden renkaiden käytössä.

Uusi tieliikennelaki mahdollistaa kesärenkaiden käytön talvella, jos tiet ovat sulat eivätkä vaadi talvirenkaita. Sää saattaa kuitenkin muuttua nopeasti ja eteen voi tulla tilanne missä kesärenkailla ajaminen talvella ei kuitenkaan ole turvallista.

Nastarenkaita saa käyttää vain määrättynä ajankohtana, 1. marraskuu – 31. maaliskuu välisenä aikana, sillä ne kuluttavat teiden pintoja poikkeuksellisen paljon. Kitkarenkaita voi puolestaan käyttää vaikka vuoden ympäri.

Talvirenkaat on syytä uusia säännöllisesti. Talvirenkaiden urasyvyyden tulee olla vähintään 3 millimetriä, jolloin ne ovat turvalliset käyttää, joten renkaiden kulutukseen on syytä kiinnittää erityistä huomiota.

Mittaamalla renkaiden urasyvyydet säännöllisesti varmistat turvalliset ajokilometrit. Mittaus on kätevä suorittaa esimerkiksi jokaisen renkaiden vaihdon yhteydessä.

Talvirenkaiden vaihto kannattaa suorittaa hyvissä ajoin ennen ensilumen tuloa, jotta lähtiessä liikenteeseen liukkaalla ajokelillä, on autossa tarvittava pito ja hallittavuus.