Siirry pääsisältöön

Hyödyllistä tietoa sähköautoilusta

Yhä useampi uuden auton ostaja päättää valita sähköauton. Vuonna 2021 myydyistä uusista henkilöautosta noin joka kymmenes oli jo täyssähköautoja. K-Autolla on Suomen laajin valikoima sähköautoja, joten keräsimme tietoa sähköautoilun eduista, autojen toimintamatkoista ja eri latausvaihtoehdoista.

Täyssähköauton voimanlähteenä toimii sähkömoottori, joka ladataan sähköverkosta tulevalla energialla. Siksi sen käyttökulut ovat käytännössä aina muita tapoja edullisemmat ja ajonaikaiset hiilidioksidipäästöt nolla grammaa kilometriltä. Vaikka sähkön hinta vaihtelee, voi lataamisen ajoituksella saada edullisempaa energiaa, ja varsinkin pitkällä aikavälillä pidetään sähköä edullisempana vaihtoehtona fossiilisiin verrattuna.

Myytävien sähköautojen toimintamatka on kasvanut tekniikan ja akkujen kehittyessä. Toimintamatkan pituuteen vaikuttavat automerkin ja -mallin lisäksi ajotapa ja olosuhteet, kuten esimerkiksi lämpötila. Kun autoa käytetään pakkasilla, jolloin auton sisätiloja on lämmitettävä täydellä teholla, toimintamatka voi lyhentyä.

Täyssähköauton hintaan ja käyttömenoihin vaikuttavat alentavasti matalat verot eli autovero ja vuotuinen ajoneuvovero. Ne yhdessä edullisempien latauskulujen kanssa tasaavat ennen pitkää täyssähköauton hankintahintaa, joka saattaa olla korkeampi kuin muilla käyttövoimilla varustetuilla ajoneuvoilla.

Täyssähköauton tärkeimmät hyödyt:

 • Pienet ajonaikaiset päästöt (0 g/km)

 • Mahdollisuus valita myös uusiutuvaa energiaa

 • Käyttövoiman edulliset kulut verrattuna perinteiseen

 • Ei autoveroa, matala käyttövoimavero

 • Kasvaneet toimintamatkat riittävät useimmille sellaisenaan

 • Pikalatausverkosto kasvaa jatkuvasti

 • Ajaminen on helppoa ja mukavaa

 • Sähköauton moottori ei tuota melua

Näin lasketaan sähköauton todellinen toimintamatka

Virallinen WLTP-toimintamatka kertoo sähköauton yhdistetyn kulutuksen keskiarvon ilman sähköä kuluttavia laitteita tai lisävarusteita. Siksi todellinen toimintamatka poikkeaakin usein ilmoitetusta normitoimintamatkasta. Lue, mitkä seikat vaikuttavat todelliseen toimintamatkaan.

Millainen toimintamatka on minulle riittävä?

Sähköauton akun koko kannattaa valita ajomatkojen pituuden mukaan. Ajatko paljon lyhyttä matkaa, teetkö toisinaan mökkireissuja vai oletko paljon tien päällä pitkillä matkoilla? Katso kolme esimerkkiä erilaisiin tarpeisiin sopivista akuista

Sähköauton lataaminen kotona ja matkalla

Millainen on sopiva kotilatauslaite? Kuinka nopeasti teholataus tapahtuu? Miten saan latausratkaisun kotipihalle? Mistä löydän lähimmän julkisen latauspisteen tai aseman tien päällä? Tutustu erilaisiin latausvaihtoehtoihin.

Näin lataat sähköautoa pakkasella

Kun talvipakkaset tulevat, sähköauton akku ei aina saavuta maksimaalista lataustehoa. Siksi akku kannattaa esilämmittää määrittelemällä auton lähtöaika. Myös akun varaustaso vaikuttaa latauksen nopeuteen, joten pikalatauspisteelle kannattaa saapua, kun varaustaso on alle 30 %. Lue lisää

K-Autolla on Suomen laajin sähköautovalikoima

Tuomme maahan maailman johtavien autovalmistajien uusimpia täyssähkö- ja hybridiautoja. Tutustu tarjontaamme ja aja kohti nollapäästöjä. Tutustu laajaan sähköautovalikoimaamme

Tutustu merkkiemme sähköautovalikoimaan

Paras hetki hankkia sähköauto oli eilen. Toiseksi paras on nyt.

Me tuomme maahan maailman johtavien autovalmistajien uusimpia täyssähkö- ja hybridiautoja. Tutustu K-Auton kohtuullisen toimitusajan sähköautomallistoon!

Jälleenmyyjien yhteystiedot

 1. K-Auto Airport


 2. K-Auto Espoo


 3. K-Auto Forssa


 4. K-Auto Hämeenlinna


 5. K-Auto Helsinki


 6. K-Auto Huittinen


 7. K-Auto Hyvinkää


 8. K-Auto Joensuu


 9. K-Auto Kotka


 10. K-Auto Kouvola


 11. K-Auto Kuopio


 12. K-Auto Lahti


 13. K-Auto Lappeenranta


 14. K-Auto Tampere


 15. K-Auto Turku


 16. Alppilan Autohuolto Oy Pitäjänmäki, Helsinki


 17. Autotalo Lohja Oy


 18. Bifa Ab Bilfirma


 19. Jyväskylän Autotarvike Oy


 20. Käyttöauto Oy, Alavus


 21. Käyttöauto Oy, Kauhajoki


 22. Käyttöauto Oy, Pori


 23. Käyttöauto Oy, Rauma


 24. Käyttöauto Oy, Seinäjoki


 25. Käyttöauto Oy, Vaasa


 26. Pörhön Autoliike Oy, Iisalmi


 27. Pörhön Autoliike Oy, Kajaani


 28. Pörhön Autoliike Oy, Keminmaa


 29. Pörhön Autoliike Oy, Kokkola


 30. Pörhön Autoliike Oy, Kuusamo


 31. Pörhön Autoliike Oy, Oulu


 32. Pörhön Autoliike Oy, Pietarsaari


 33. Pörhön Autoliike Oy, Rovaniemi


 34. Pörhön Autoliike Oy, Ylivieska


 35. Savilahden Auto Oy, Mikkeli


 36. Savilahden Auto Oy, Savonlinna


 37. Traktoauto Oy, Salo


Kesko-konsernin 01053-alkuisiin numeroihin matkapuhelimista ja lankaliittymistä soitetut puhelut maksavat 8,35 senttiä/puhelu + 12,09 senttiä/minuutti. Hinnat sisältävät arvonlisäveron.